Books

Information

Constitutio criminalis Theresiana

25262

Hrdelní řád Marie Terezie. "Constitutio criminalis Theresiana ... peinliche Gerichtsordnung". Vídeň: Trattner, 1769. Fol. (8) ll., 282, LVI str. s 30 celostr. mědirytinami (z toho 3 slož.). Polokož. vazba z 19. stol. s tit. štítkem na hřbetu.

More details

For Sale

Warning: Last items in stock!

40 000,00 Kč

More info

Marie Terezie

Trattner, Johann Thomas von

Vídeň

1769

Hrdelní řád Marie Terezie. "Constitutio criminalis Theresiana oder der Römisch-Kaiserl. zu Hungarn und Böheim etc. etc. Königl. Apost. Majestät Mariä Theresiä Erzherzogin zu Oesterreich, etc etc. peinliche Gerichtsordnung". Vídeň: Trattner, 1769. Fol. (8) ll., 282, LVI str. s 30 celostránkovými mědirytinami (z toho 3 složené). Polokožená vazba z 19. stol. se zlatě raženým titulem na hřbetu.

 Constitutio Criminalis Theresiana (Hrdelní řád Marie Terezie, tzv. Tereziana nebo Theresiana) byl posledním předosvícenským trestním zákoníkem s územní působností i na české země. Byl vyhlášen roku 1768 ve Vídni, v následujícím roce vyšel německy i česky a platnosti nabyl 1. ledna 1770. Obsahoval již znaky moderního pohledu na trestní právo, tak jak jej později aplikoval v Toskánsku syn Marie-Terezie Leopold II. či její nejstarší syn císař Josef II., ale samotné vyznění ještě setrvává mimo moderní trestněprávní představy. Zákoník se skládá z procesní i hmotněprávní části. V procesní části je značný prostor věnován tortuře, jejímu použití, které bylo přísněji reglementováno než v Hrdelním řádu Josefa I. Důležitou součástí zákoníku jsou mědirytinové přílohy názorně zobrazující jednotlivé mučící nástroje, stupně tortury apod. - Dva díly v jednom svazku ("Erster Theil der allgemeinen peinlichen Gerichtsordnung, von der peinlichen Verfahrung seu de Processu Criminali"; "Anderter Theil ... von denen halsgerichtsmäßigen Verbrechen insonderheit, und deren Straffen. Seu de Delictis in Specie, eorumque Poenis") + přílohy ("Beylagen ..."). - Papírový potah vazby poněkud odřený, jinak kompletní a velmi dobře zachováno. - Na zadní straně koženého hřbetu zlatě vyraženo exlibris "Dr. J. Žalud" (Josef Žalud, 12. března 1850 Stádlec - 12. března 1923 Praha, byl rakouský a český advokát a politik židovského původu a české národnosti, v závěru 19. století poslanec Českého zemského sněmu).


Tags: Hrdelní řád Marie Terezie, Constitutio criminalis Theresiana, Trattner, 1769