Books

Information

Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae

25017

Merian, Matthäus - Zeiller, Martin. "Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae. Das ist ...". Frankfurt: Merian, 1650. Fol. 192 str., (8) ll. S rytým tit. listem, 3 dvoulistovými mapami a 34 rytými tabulemi s 35 vedutami - vše mědirytiny ve velmi dobrých otiscích. Polokož. vazba z konce 19. stol.

More details

Sold

More info

Zeiller, Martin

Merian, Matthäus

Merian, Matthäus

Frankfurt am Main

1650

Merian, Matthäus - Zeiller, Martin. "Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae. Das ist Beschreibung und eigentliche Abbildung der vornehmsten und bekandtisten Stätte und Plätze in Boheim, Mähren und Schlesien." Frankfurt n. Mohanem: Merian, 1650. 1. vydání. Fol. 192 str., (8) listů. S rytým titulním listem, 3 dvoulistovými mapami (Čechy, Morava, Slezsko) a 34 rytými tabulemi (32 dvoulistových, 2 na vícekrát složené veduty Prahy) s 35 pohledy na města - vše mědirytiny ve velmi dobrých otiscích. Pěkná řemeslná polokožená vazba z konce 19. století s titulním štítkem na hřbetu.

Z tabulí stojí za zmínku zejména velký pohled na Prahu (Hollarův prospekt Prahy o rozměrech 28:112 cm tištěný ze 3 desek - Parthey č. 880), složená Merianova veduta Prahy a oba pohledy na Vratislav. - Bílé postranní okraje listů na ořízkové hraně, daleko od textu, profesionálně restaurovány (zpevněny). U několika tabulí s drobným zásahem do okrajové linky (ta retušována). Obě veduty Prahy velmi dobře zachovány. - Autorem doprovodného textu je Martin Zeiller (1589-1661), ulmský pedagog.


Tags: Merian, Zeiler, Hollar, Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae, Frankfurt nad Mohanem, 1650