Drawings and Prints

Information

Smutná píseň o strašlivé patálii View larger

Smutná píseň o strašlivé patálii

07092

Váchal, Josef. "Smutná píseň o strašlivé patálii proti městu jednomu nedaleko Praskačky na českých hranicích, při které skrze vejstavu ničemných regionalistů lid obého pohlaví, hlavně ale bohatší obyvatelé města onoho,...

More details

Sold

More info

Váchal, Josef

J. Váchal

Praha

1936

Váchal, Josef. "Smutná píseň o strašlivé patálii proti městu jednomu nedaleko Praskačky na českých hranicích, při které skrze vejstavu ničemných regionalistů lid obého pohlaví, hlavně ale bohatší obyvatelé města onoho, Königgrätz řečeného, ukrutně o peníze obráni byli a kterak to rabování se ukončilo, z příběhu každý lépe vyrozumí. Sepsáním jednoho z těch ukrutníků, z Vršovic pocházejícího a tiskem téhož tamtéž Léta Páně 1936". 10 str. (13:10 cm) textu se 2 dřevoryty. Sázeno z písma, které Váchal sám vyryl a do olova odlil. 3 volné dvoulisty. Na konci, pod závěrečnou značkou, tužkou: "J. Váchal".

Satirický text z Váchalovy zkušenosti o výstavě umění v Hradci Králové, plný rýmů jako např.: "Máme o tom všude strašné důkazy, bohatí že věší na zdi obrazy, malíři pak zhusta podle jejich gusta plátna kazí barvama".


Tags: Smutná píseň o strašlivé patálii