Antique Maps and Views

Information

Charte der zwischen ... Prag und ... Pilsen ... Eisenbahn View larger

Charte der zwischen ... Prag und ... Pilsen ... Eisenbahn - Antique map

24670

Koněspřežka Praha - Plzeň. "Charte der zwischen ... Prag und ... Pilsen ... Eisenbahn". Původní mědirytina. Praha: Haase, 1827. S rytým titulem a dvěma kartušemi s vysvětlivkami. 27,5:41 cm.

More details

Sold

More info

G. Haase

Praha

1827

Koněspřežka Praha - Plzeň. "Charte der zwischen der k. Hauptstadt Prag und der k. Kreisstadt Pilsen beabsichtigten Eisenbahn". Původní mědirytina. Praha: Haase, 1827. S rytým titulem a dvěma kartušemi s vysvětlivkami. 27,5:41 cm.

Železnice - původně plánovaná koněspřežka Praha - Plzeň - nedokončená, začala se stavět v květnu 1828 a měla vést z pražských Dejvic až do Plzně a spojovat panství šlechticů, Martiniců na Smečensku, Fürstenberků na Křivoklátsku, ve hře byli i Windisch-Graetzové dál k Plasům, aby bylo možné po ní dopravovat železo, litinu a hlavně dřevo z Křivoklátska. Později, od roku 1844, se stala dopravní tepnou zásobující Prahu kladenským černým uhlím. V roce 1830 činila dvaašedesátikilometrová délka kolejí téměř 43 procent evropské a bezmála 28 procent světové železniční sítě. (https://www.idnes.cz/praha/zpravy/prazsko-lanska-konesprezni-draha-konesprezka-lany-krivoklatske-lesy-zanikla-mista). - Stopy po původním složení.


Tags: Antique map, Antique maps, Old maps, železnice, Koněspřežka Praha - Plzeň, mědirytina, 1827, Charte der zwischen ... Prag und ... Pilsen ... Eisenbahn