Bücher

Informationen

Welmi piekna nowa Kronika

25525

(Boccaccio, Giovanni). "Welmi piekna nowa Kronika, a neb Historia ...". Praha: Tobolka (red.), 1928. Faksimile tisku Jana Šmerhovského z roku 1519. Původní celokož. tlač. vazba.

Mehr Infos

Zu verkaufen

Achtung: Letzte verfügbare Teile!

12 000,00 Kč

Mehr Infos

Boccaccio, Giovanni

Tobolka, Zdeněk Václav

Praha

1928

(Boccaccio, Giovanni). "Welmi piekna nowa Kronika, a neb Historia, Wo welike milosti, Kniežete a Kraale Floria z Hispanii, A geho milee pannie Bianzeforze ...". Praha: Dr. Zdeněk Tobolka (red.), 1928. Ed. 'Monumenta Bohemiae Typographica', sv. VI. Faksimile tisku Jana Šmerhovského z roku 1519. 4°. (1), CXIIII ll. (správně CXV - číslo listu XXXVI v knize 2x) s 59 faksimilemi dřevořezů. Původní celokožená tlačená vazba se zlaceným titulem ('Florio a Bianczeforza') na hřbetu. Průvodní Tobolkův text ("Český knihtiskař Jan Šmerhovský a jeho tisk z r. 1519 'Velmi pěkná a nová kronika ...'") přiložen.

Čisté, svěží a velmi dobře zachováno. - 'Adaptace Boccacciovy prvotiny Il Filocolo. Česká verze nese název Velmi pěkná nová kronika … vo veliké milosti … Floria z Hispaní a jeho milé panně Biancefoře (Praha 1519). ... Šmerhovský tu výběr písma, způsob sazby a volbu ilustrací podřídil německojazyčné předloze. Tou bylo první či druhé německé vydání Il Filocolo (Metz 1499 a 1500), které tiskl Kaspar Hochfeder, budoucí spolupracovník Johanna Hallera. V německém textu se nachází 93 norimberských ilustrací takřečeného Mistra legendy o sv. Meinradu. Z tohoto cyklu bylo pro český text zkopírováno 59 dřevořezů.' (Voit, Encyklopedie knihy).


Stichwörter: Boccaccio, Welmi piekna nowa Kronika, 1519, faksimile, Tobolka, 1928, Monumenta Bohemiae Typographica, sv. 6